Има много забележителности около Банско, които си заслужава човек да види, защото са уникални – не само в национален и европейски мащаб, но и световен.

Bansko TownТук има както природни феномени, така музеи и архитектурни резервати, с които може да се състави много интересен „исторически маршрут“ – от съвременната ни история, през Възраждането, Средновековието, чак до около 2000 години преди новата ера.

В Банско забележителности има и за изкушените от изкуството на старите народни занаяти, и за почитателите на историята на християнството у нас, съхранена в уникални храмове, и за любопитните да видят уникални обичаи и обреди, запазен народностен бит от миналото.  Има в Банско забележителности, свързани и с велики личности.

Природни забележителности около Банско спират дъха

mountain lakeКогато се говори за забележителности около Банско, няма как да не се започне от природата – тя първа грабва хората, като вдига настроението още при наближаването на града. Банско е в полите на Северен Пирин, а планината е с ярко изразен алпийски характер и редува страхотни гледки.   Тук туристите могат от многобройните върхове да се наслаждават на вдъхновяващи панорами, с които да се заредят позитивно, с които ще релаксират за месеци напред и които ще запомнят за цял живот.

Не по-малко красиви са гледките от падините към мраморните и гранитни високи масиви с причудливи форми.  За любителите на „супер-адреналина“ са шеметните пропасти, или седловината Кончето например, където на места се върви по ръб с широчина от 50 сантиметра.

Забележителности около Банско има и за туристите-любители, и за опитните планинари, и „заклетите“ алпинисти.

Тук е паркът „Пирин“, който включва три резервата – „Тисата„, „Баюви дупки – Джинджирица“ и „Юлен. Те са  под европейска и световна екологична защита заради уникалната природа и международното значение за опазването на много растителни и животински видове, особено изчезващи птици.

Паркът обхваща над 50 върха –  мраморни и гранитни, които са високи повече от 2500 м. В него попада  най-високият връх на планината – Вихрен.

Със забележителните 2914 метра той е втори у нас и само с 11,4 метра по-нисък от първенеца Мусала, който е в Рила. На Балканите Вихрен е трети, като „изостава“ с 4 метра от Митикас в Гърция.

В Парка има и много езера – към 170. Най-известните групи Пирински езера са Бъндеришките, Василашките, Превалските, Поповите, Валявишките.

От природните забележителности около Банско не може да не се спомене Байкушевата мура, която е на 1300 години, висока 26 метра и с обиколка 7,8 метра. Забележителности около Банско са също така и красивите водопади – „Демянишки скок“, „Свети Никола“, „Юленски скок„, но теренът не е от лесните.

Исторически забележителности около Банско

Около Банско има истински исторически съкровища, които могат да върнат туристите близо 4000 години назад във времето.

Много е интересен Безименният град. Всъщност местността е от уникалните забележителности около Банско, които са с международно значение за историята. Оказва се, че тук – на едно място на 4 километра от Банско, са събрани история на траките, късноантична и средновековна история.

old town
Безименният град-крепост е открит случайно през 2003 година. Тогава се разчиствал теренът, за да се  възстанови параклисът „Свети Никола“. Този параклис е на върха на хълма, оказал се изключително благодатен за археолозите и историците.

Наричат града „Безименен“, защото за него нямало никакви сведения – нито писмени, нито предания или песни. Според специалистите, около 2000 години преди новата ера селището е било добре уредено и заможно.

Имало е например „крепост в крепостта“ – добре укрепена вътрешна част, въпреки външните защити по границите на града, намерени са скъпи украшения, светилище на тракийски жрец.

Древните гробове със скелети на хора, които са били високи близо 2 метра – много по-високи от нормалното за тогава, насочват Владимир Баряков, ръководител на разкопките, към Даи – войнственото тракийско племе, описано от Омир.

Преди да стигнат на дълбочината на „Безименния град“, археолозите  разкриват основата на раннохристиянска църква от края на IV век, като откритията сочат, че е разширявана през средновековието. Сега върху нея е параклисът „Св. Никола“.

Сред международно значимите забележителности около Банско е църквата в центъра на Добърско. Поради високата художествена и историческа значимост, е под защитата на ЮНЕСКО като световно наследство.

Стенописите и иконите са уникални – над 460 образа са се запазили идеално от 1614 година до днес без изобщо да са реставрирани. И още нещо. За светците нормата е 4 – 5 на храм, а тук са 30, което го няма никъде. А Исус е изобразен нарисуван като астронавт в совалка.

Град музей

museum
В Банско забележителности има и за любителите на обиколките по музеи. Всъщност Банско е град-музей. Тук има етнография, архитектура, история, изкуство от миналото.

Има в Банско забележителности, свързани с велики личности. От историческа гледна точка може би трябва да се започне с Паисий. Мемориалът му в Банско е нова, съвременна сграда на мястото на родната му къща.

Музеят е открит през 2008 година, а в него по уникален начин е възпроизведена точната обстановка, в която е сътворена „История славянобългарска“. С „История“-та Паисий става основоположник и вдъхновител на Възраждането у нас, Църквата го канонизира за светец.

Както е известно, той завършва безценния си за България труд в Хилендарския манастир през 1762 г. Там е монах от 1745 г. В музея му в Банско е възпроизведено точно копие на монашеската му килия в Хилендар.

Пълна възстановка е направена и на параклиса, в който монахът Паисий се е молил – „Св. Иван Рилски“. Освен това е включена и експозиция за двамата му братя – Лаврентий –  игуменът на Хилендарския манастир, когато Паисий пише „История“-та и големият дарител Хаджи Вълчо. Има в Банско забележителности, свързани и с други личности – музеи на Неофит Рилски и Никола Вапцаров.

В Банско забележителности разказват и подробности за Възраждането – как замогващите се българи в района строят домовете си в онези размирни времена. Емблематична е Велянова къща – със стени като крепост, малки укрепени прозорци, скривалище с няколко изхода, работни помещения на първия етаж, жилищна част на втория с обща стая, женска, кътове за гости и т.н. Къщата е и с уникална дърворезба и украса.

art
Има в Банско забележителности, свързани с етнографията. Радоновата къща показва художествени предмети от всекидневието през цялата история на Банско.

Много хора посещават в Банско забележителности за християнски храмове – „Света Троица“ от 1835 година е най-голямата на Балканите преди да се построи „Александър Невски“ в София.

Разбира се, след приятната обиколка на забележителности от всякакво естество, посетителите на града добавят към програмата си и ненатоварващи забавления. Един от най-новите и интересни начини за развлечения в Банско с приятели или колеги от работата може да бъде, например, посещение на Ескейп стая. Ако търсите професионално направена, с автентичен и атрактивен декор, Ескейп пъзел стая, препоръчваме Ви да се насочите към Ескейп стаите, които се намират в Лъки Банско СПА & Релакс. Там, освен петзвездният лукс на хотела и топлото отношение от грижовния персонал, ще можете да избирате между два вида стаи – Ескейп стая Египет и Ескейп стая Хакер.

ЛЕТЕН ЛАГЕР
0т 20-ти Юни до 5-ти Септември
Всекидневни активности в планината
Преподаватели с роден английски език
4 часа дневно интерактивно обучение по английски език

Запитване за резервация